Monday, August 10

Syurga..weeeeeeeee~

Syurga.

Syurga digambarkan di dalam al-Quran dengan begitu banyak sekali.

Di dalam syurga, apa sahaja yang dipinta oleh hambaNya akan ditunaikan.
Mintalah ingin bersama dengan orang yang tercinta,
Mintalah ingin bersama keluarga serta sahabat,

Nak mintak kat Allah nak rasa macamana dilahirkan? Silakan,
Nak mintak kat Allah macamana rasa melahirkan anak? Hehehe, silakan,
Nak mintak kat Allah nak balik ke masa persekolahan dulu? Silakan,

Nak berdua dengan orang yang dicintai sampai bila-bila, forever love, di syurga inilah tempatnya, bukan di dunia,
Berlarilah kamu di padang bunga bersama orang yang kamu cintai di bawah sinaran matahari yang tak panas dan udara yang tak sejuk,
Berguling-gulinglah kamu di sana tanpa henti gelak tawamu dalam indah bahagia di sampingnya,

Takkan pernah ada pergaduhan, perselisihan, rasa jeles, rasa marah dengan kekasihmu,
Nak buat hubungan dengan sesiapa pun, 40 50 bahkan 10,000 hubungan dengan mana-mana lelaki idaman kamu, buatlah, tiada yang dinamakan dosa di dalam syurga, tiada erti jeles, tiada erti backstabbing,
Tidurlah kamu bersama 100 orang bidadari di atas satu katil yang empuk,

Pergilah melancong ke Paris, Rome, Madrid, Brussels, Oslo, San Francisco, Miami, Dubai, HK, Jalan TAR, Tokyo, London, mana-mana sahaja bersama siapa sahaja yang kamu inginkan,
Mintalah pakej percutian ke Bali, ke Hawaii, ke Taj Mahal, mengelilingi dunia bersama beratus-ratus bidadari yang rupawan,

Menarilah kamu sepuas-puasnya di kelab2 malam yang paling top di syurga,
Minumlah arak sepuas2nya tanpa mabuk,
Isaplah 20,30 batang rokok sekali pam takkan mati sebab lung cancer,
Willielah kamu dalam syurga 40 50 km tanpa rasa penat namun rasa thrill nya,

Makanlah dari apa jua jenis makanan yang kamu hendaki,
Nasik lemak 40 pinggan? Silakan,
Roti canai 60 keping sekali makan? Silakan,
Nak balun 20 kotak ice-cream Hagen Dasz, silakan,

Nak pandu kereta Ferrari? Ada yang lagi hebat di syurga, pilih sahaja,
Mintalah hp yang paling canggih yang boleh keluarkan tv bila tekan satu butang, oh, takyah tekan butang pun terus keluar tv, just pk je,
Mintalah kamera yang paling hebat dan skill yang paling power sekali,
Mintalah komputer paling power dan monitor yang paling besar dan sharp untuk main game the Sims 3, PES yang latest, Final Fantasy XX......, dsb,

Binalah rumah kamu di mana-mana dengan design yang macamana sekali pun,
Nak mahligai Putrajaya? Silakan,
Nak istana macam Disney? Silakan,
Nak rumah kampung kat tepi pantai yang mendamaikan pun boleh,

Nak candat sotong? Candatlah, sekali sauk naik 40 kilo sotong, pastu terus masuk dalam mulut siap masak dah,
Nak memancing? Memancinglah sepuas-puas hati kamu di tengah laut,
Ikan lampam, ikan flowerhorn, ikan emas, ikan tilapia merah, ikan baracuda, ikan jerung, ikan paus, ikut hati kamu,

Nak tidur 100,000 tahun atas katil air yang tersangat-sangat selesa di tepi pantai yang berangin sambil disinari cahaya matahari tanpa ada orang kacau, silakan,

Nak jadi orang yang paling lawa?
Mintalah pada Allah di dalam syurga,
Tak perlu eyeliner, eyelashes, maskara, bedak 40inci,

Baju yang paling ketat, pakailah,
Baju yang paling sexy, pakailah,
Baju kebayamu, 2 piece, gaun yang belah sampai pusat, baju yang jarang ke lutsinar terus ke, pakailah,
Tak perlu bertudung di dalam syurga,
Tiada aurat di dalam syurga,

Sakit? Apa tu?
Sunyi? Apa tu?
Marah? Apa tu?
Jeles? Apa tu?
Boring? ...????
Apa benda perkataan-perkataan ini? Tak wujud vocab2 ini di dalam syurga,

Yang ada hanyalah,
Indah,
Puas,
Selamat,
Sayang,
Bahagia.


Apa sahaja yang kamu fikirkan di dunia, di syurga berkali-kali ganda lebih baik dari kehendak kamu itu.

Sungguh nikmat di syurga itu tak terbayang di fikiran kita.

Namun harus diingat, balasan syurga itu,

Balasan kepada mereka yang diredhai Allah.

Balasan kepada mereka yang lulus ujian di dunia.

Balasan kepada mereka yang bermati-matian untuk menegakkan Islam di muka bumi.

Balasan kepada mereka yang syahid di jalan Allah.

Balasan kepada mereka yang taat secara total dengan perintah dan larangan Allah.

Balasan kepada mereka yang bersyukur kepada Allah.

Balasan kepada mereka yang mencintai Allah dan RasulNya.



Apa lagi yang kamu kejarkan di dunia yang tak seberapa ini?

Jom, kejar akhirat yg hakiki!



Moga Allah meredhai kehidupan kita, insyaAllah.





Gambaran syurga dalam Al-Quran

(Ar-Rahman:46-78)

(Al-Waqi'ah:10-40)

Boleh cek sniri, kalau tulis pon korang bukan nak bace ye tak?

1 comment:

syumulislam said...

Jazakallah khair. Shahih dan benar, tak da yang lebih bahagia, selain di syurgawi. mantop satu motivasi diri