Sunday, February 27

Shahadatul Haq


“...Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu.
Excerpt dari khutbah terakhir Rasulullah.
Sampaikanlah dengan apa saja cara, apa saja dari Rasulullah. dalam rantaian dakwah yang panjang dari Nuh a.s hingga Rasulullah untuk disempurnakan hinggalah generasi moden, bukankah kita yang terakhir sekali pada masa kini? Doa Rasulullah agar generasi kita lebih baik dari generasi al-quran yang unik a.k.a. para sahabat yang mendengar direct dari Rasulullah. Pelik sebab kalau main ‘radio buruk’, mesejnya akan berubah walaupun hanya sedikit cuma orang yang passing mesej dan tak sampai seminit pun masa permainan, bayangkan mesej agama ini berapa lama telah dirantaikan, hadith, ayat2Nya tetap asli malah lebih difahami selari dengan doa Rasulullah,
Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku.” 
Maka, sampaikanlah agar Allah, Rasul dan orang-orang beriman akan menjadi saksi kamu telah menunaikan syahadahmu, rukun Islam pertama itu!

[2:143]
Dan demikian Kami telah menjadikan kamu, umat perantaraan dan pilihan agar kamu menjadi saksi atas manusia dan agar Rasul menjadi saksi atas kamu.

No comments: